Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica pobjednik ekološke akcije ‘Od izvora do mora’

[]

Grad Velika Gorica osvojio je prvo mjesto u kategoriji velikih gradova, s više od 35 tisuća stanovnika u sklopu ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora. Gorička akcija čišćenja otpada oko jezera Čiče i Ježeva održana je krajem svibnja u Novom Čiču, a kojoj se priključilo stotinjak volontera.

Povjerenstvo za bodovanje, sastavljeno od predstavnika organizatora projekta – Coca-Cole, Konzuma, Udruge gradova i Jutarnjeg lista, bodovalo je svih 30 gradova koji su se ove godine prijavili na nagradni natječaj u sklopu ekološkog projekta Od izvora do mora, a prijavilo ih se ukupno 30 koliko je ujedno i provedeno akcija prikupljanja ambalažnog otpada.

– Zadovoljni smo rezultatima, naročito velikim brojem gradova koji su odlučili sudjelovati te prikupljenom količinom ambalažnog otpada koja je gotovo tri puta veća od količine prikupljene prošle godine. Takve snažne brojke nam govore da su nastojanja u području brige za okoliš i održivosti prepoznati od strane gradova i građana koji su nam se pridružili. Čestitamo svim gradovima i građanima koji su sudjelovali u projektu, a pobjednicima želimo uspješno pošumljavanje – izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost tvrtke Coca-Cola HBC Adria.

Više od 2.200 volontera priključilo se akcijama te su prikupili 420 tona ambalažnog otpada, čime je ispunjen važan cilj – smanjenje onečišćenja, uz rast svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenog odlaganja ambalažnog otpada. U fokusu projekta je potpora urbanom pošumljavanju – sadnji drveća u gradovima, s ciljem smanjenja emisije ugljičnog dioksida (C02) i snižavanja temperature zraka u urbanim sredinama. U skladu s time, gradovi pobjednici u ravnopravnima će iznosima podijeliti nagradu – 45 tisuće eura, a novac će biti utrošen za sadnju stabala na lokacijama koje su sami odabrali.

Akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, a nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

 

Ova objava Velika Gorica pobjednik ekološke akcije ‘Od izvora do mora’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.