Prijava

Vaša prijava

FOTO Započelo rušenje crkve Uzvišenja Sv. Križa u Kravarskom

[]

Započeli su radovi na uklanjanju crkve Uzvišenja Sv. Križa u Kravarskom koja je teško stradala u potresu 29. prosinca 2020. Na neki način, urušeni zvonik ove crkve postao je simbol razornog potresa na našem području.

– Ovo je tužan, ali i radostan trenutak. Danas je dan kada započinjemo s uklanjanjem naše crkve, ali isto tako i izgradnju nove crkve – kazao je Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko te dodao kako je na tom području oštećeno 1.150 objekata, a šteta se procjenjuje na više od 580 milijuna kuna.

15.03.2021., Kravarsko – Zapoceli su radovi na uklanjanju crkve Uzvisenja Sv. Kriza Kravarsko urusenoj uslijed potresa 29. prosinca 2020. Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Početku radova na crkvi u Kravarskom nazočio je načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa, uz to i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

– Trenutak je ovo kada, poglavito vi mještani Kravarskog, s posebnim se emocijama prisjećate svih onih trenutaka s kojima vas veže ova vaša srušena župna crkva. Uz obitejske domove, sigurno srušene crkve zasigurno nisu jednostavne i svatko ih proživljava na svoj način – kazao je Medved i prisjetio se tradicionalnog koncerta u čast braniteljima iz Domovinskog rata, koji se svake godine održava u župnoj crkvi u Kravarskom.

– Nakon Domovinskog rata bili smo sretni što crkva nije stradala. ’43. godine, u Drugom svjetskom ratu, bombardirana. 1969. obnovljena, 2012. ponovno obnovljena i evo nas 2021. kada moramo pristupiti njenom potpunom uklanjanju i izgradnji nove crkve. Ovo je jedan od 129 sakralnih objekata koji su stradali u razornom potresu. Uz obiteljske domove i sakralne objekte, stradali su i brojni gospodarski objekti. Po izračunu naših timova šteta je 37,5 milijardi kuna. Vlada RH u sinergiji sa svojim narodom, županijom i općinom će na najodgovorniji mogući način pristupiti poslu i obnovi – poručio je Medved.

15.3.2021. Kravarsko – Rušenje crkve u Kravarskom. Foto: Marija Vrbanus/Cityportal.hr

– Iza svakog lošeg dijela ide jedan novi početak, koji nas obasjava radošću. Ova crkva je simbol ove općine i sigurno da su emocije velike, ali ja se nadam dobroti svih nas koji će učiniti sve da ta crkva kroz što kraće vrijeme bude ponovno izgrađena. Trebat će nam puno truda, muke i financijskih sredstava – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te dodao kako će i Županija pomoći u izgradnji crkve u Kravarskom.

Galerija fotografija