Prijava

Vaša prijava

Velikogoričanka Mirela Katalenac predstavila kandidaturu za zamjenicu župana

[]

Aktualna pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Mirela Katalenac u subotu prijepodne je u svome gradu, u Velikoj Gorici, službeno predstavila svoju kandidaturu za zamjenicu župana na listi SDP-a, čiji je kandidat za župana Mihael Zmajlović. Između ostalih, podršku su joj došli dati sam Zmajlović, zamjenica župana Nadica Žužak, kandidat za zamjenika župana Hrvoje Frankić, kao i kandidat SDP-a za velikogoričkoga gradonačelnika Ivo Jelušić.

– Zahvaljujem Mihaelu na ukazanom povjerenju, ali i SDP-u Zagrebačke županije, koji je stao iza odluke da upravo ja budem kandidatkinja za zamjenicu župana – rekla je uvodno Mirela Katalenac na predstavljanju održanom ispred velikogoričkog Srednjoškolskog centra pa nastavila:

– Nalazimo se ispred najvećeg školskog objekta u Zagrebačkoj županiji, u najvećem gradu naše županije, u mojoj Velikoj Gorici, gradu za koji silno želim da bude središte Zagrebačke županije. Imamo najveću želju da upravo mi budemo promjena u Zagrebačkoj županiji. Prije 20 godina završila sam ovu srednju školu, a prije 20 godina i Stjepan Kožić je postao županom Zagrebačke županije. Puno je 20 godina u životu bilo koga od nas, pa tako i u mom, to je doista dug period. Nakon ove srednje škole, završila sam Ekonomski fakultet u Zagrebu, a moj profesionalni put odveo me u realni sektor, u jednu od najzanimljivijih industrija. Iz realnog sektora put me nanio u Zagrebačku županiju, u Upravni odjel za prosvjetu, najveći odjel u Županiji, u čijem su resoru i škole ispred kojih se nalazimo.

Istaknula je Mirela Katalenac kako se ne slaže s tezom da su mladi naša budućnost, kako smatra da su oni naša sadašnjost.

– Mi iz Županije moramo osigurati tim mladima okvir u kojem će biti dostupan dnevni boravak u svim sredinama na području županije. Dnevni boravak nije čuvaonica djece, on služi za stvaranje radnih navika od najranije dobi. Mi smo ti koji moramo osigurati i građanski odgoj u svim školama u Zagrebačkoj županiji. Građanski odgoj koji ne zamijenjuje vjeronauk, građanski odgoj koji uči našu djecu toleranciji, kako da se brinu o sebi, o zdravlju, građanski odgoj koji našu djecu priprema za stvaran život. I, na kraju, mi smo ti koji bi voljeli osigurati da naši srednjoškolci ostaju u našoj županiji – rekla je Katalenac i dodala:

– Ponosna sam što će iza naših leđa uskoro niknuti jedna nova zgrada, Centar kompetentnosti. To je projekt koji je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Zagrebačkoj županiji, vrijedan više od 100 milijuna kuna, na kojem sam zajedno s pročelnikom Kokotom marljivo i vrijedno radila i silno se veselim što ćemo ga ugledati vrlo brzo.

U posljednjem dijelu prestavljanja Mirela Katalenac je istaknula još neke svoje ciljeve.

– Mi smo ti koji moramo osigurati da više od polovice osnovnoškolaca ne biraju odlazak u srednje škole u Zagreb, nego da izaberu ove škole, jer one su jednako dobre, a mogu biti i bolje nego zagrebačke, mogu imati atraktivne programe. Mi smo ti koji moramo osigurati da gospodarstvo i obrazovanje budu u istoj rečenici, da odgovaramo na potrebe tržišta. Mi smo ti koji moramo osigurati besplatne udžbenike za srednjoškolce i time izbiti onaj posljednji adut koji je prednost zagrebačkih škola, u kojima su oni besplatni. To ne smije biti razlog da naša djeca odlaze u susjedni grad. I želim na tome raditi – kazala je Katalenac.

Biračima nudi, kaže, svoje znanje i bogato iskustvo.

– Kad sam vam govorila o svom iskustvu u realnom sektoru i u političkom angažmanu, govorila sam o tome da sam vidjela tu Županiju iznutra i izvana. Vidjela sam je kroz predstavničku vlast, vidjela sam je kroz izbornu vlast, vidjela sam koliko je troma i bezidejna. To želim mijenjati. Želim biti dio tima koji to želi mijenjati. Sigurna sam da to možemo. Želim s ponosom hodati svojim gradom, Velikom Goricom, i razgovarati o projektima, o tome što Zagrebačka županija može učiniti za ljude, a ne razgovarati na način ‘što je to Županija i zašto mi ona treba’. Ne želim voditi takve razgovore. I na kraju, ali ne manje važno, škole i obrazovanje nisu zidovi. To je puno više od zidanja. Obrazovanje su ljudi, nastavnici i profesori, ravnatelji, svo stručno osoblje koje našoj djeci predaje značajan dio vremena. Živimo u izazovnim vremenima, ti ljudi se svakodnevno bave djecom koja su često u nekim paralelnim, nestvarnim svjetovima Facebooka i Instagrama. Svakodnevno ih moraju vraćati u stvarni svijet, pogotovo u posljednje dvije godine, najizazovnije u novijoj povijesti obrazovanja. Želim uključiti sve te ljude u sustav, oni moraju biti s nama, da zajedno stvaramo taj okvir – istaknula je Katalenac i zaključila:

– Mislim da tim čija sam članica može sve ovo učiniti puno boljim i kvalitetnijim, taj tim može ovu županiju učiniti modernom, poštenom i efikasnom. Županijom kakvu baš svatko od nas treba!