Prijava

Vaša prijava

Nije da se ne radi, ali ide sporo: 'Smatrao sam da od toga neće biti ništa, ali se ipak se nešto krenulo'

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Premda obnova od potresa u Zagrebu stoji skoro kao u kamenu ukopana, na Baniji se izgleda ipak nešto radi. Bar nas tako uvjeravaju iz Kriznog stožera i hrvatske Vlade gdje tvrde kako je dosad obnovljeno već 300 obiteljskih kuća a još 500 se upravo obnavlja. Provjerili smo brojke i utvrdila da su doista točne ali i da se iza njih kriju uglavnom manji radovi na krovištima i dimnjacima.

Stigao materijal 

A prava konstrukcijska obnova teško oštećenih kuća i zgrada na Baniji ide isto kao i u Zagrebu - nikako. Stigao je materijal i dugoiščekivani radnici. U potkrovlju gospodina Klarića posljednjih tjedan dana saniraju se dimnjaci. Još je pun dojmova jer ne može vjerovati da je na svom kućnom pragu stvarno ugledao radnike.

''Smatrao sam da od toga neće biti ništa, ali se ipak se nešto krenulo. Javili su mi dolazimo, budite doma, najprije su me zvali po projekt u Sisak, i onda su nazvali i došli i dobro'', rekao je Milan Klarić iz Petrinje.

Ovaj građevinski tim iz Velike Gorice na Baniji je već mjesec dana. Sada za zimu pripremaju dom peteročlana obitelji Klarić. Kuća je dobila zelenu naljepnicu, ali dimnjaci su bili problematični.

''Prvo smo morali porušiti dimnjake i ovo što je popucalo, i onda smo tek počeli zidati.  Imamo još dosta posla'', komentirao je Sadmir Karić, građevinski radnik.

Radovi na krovu i osamsto metara dalje. Radnike ometa kiša.

''Očekivala sam jer su prije mjesec dana bili projektanti, potpisala sam elaborat. Danas su stigli, tri do četiri dana će raditi. Zadovoljna sam'', rekla je Valentina Vujnović iz Petrinje.

{"RELATED":4065640}

30 tvrtki 

Do sada je iz programa nekonstrukcijske obnove, točnije manjih zahvata, završeno i obnovljeno 380 kuća, a radi se na još 500. Zabatne zidove, krovove i dimnjake sanira 30 tvrtki, od čega 12 s Banovine.

''Velika je potražnja za građevinskim radnicima, puno imamo ovakvih radova, sve smo kapacitete uložili i trudimo se što više toga napraviti'', izjavio je Sebastijan Gusić, vlasnik građevinske tvrtke iz Petrinje.

Dio ruševina iz centra grada je uklonjen... Nekih starih, dobro prepoznatljivih mjesta više nema.

Obnova se još uvijek uglavnom vrti oko uklanjanja objekata, kojih je do sada riješeno 270. Većina ovdje u Petrinji, a među njima i zgrada koja se nalazila u gradu, a u kojoj je bila Petrinjcima dobro poznata trgovina autodijelovima. Trenutačno se uklanja 22 objekta.

Radi se, ali sve ide sporo.

''Jednostavno jako puno objektivnih prepreka je na koje nailazimo i mi ovdje i država. Međutim, svi ti problemi nisu nerješivi, ali sporije se rješavaju. Sada želimo po centru grada ukloniti ugroze da bi osigurali sigurne prolaze za početak školske godine'', rekla je Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje.

Učenici iz 7 osnovnih i 4 srednje škole s Banovine ni ovu školsku godinu neće provesti u svojim klupama. Gospođa Vujnović na čijem krovu smo zatekli radnike ujedno je i ravnateljica osnovne škole u Gori koja je neuporabljiva.

''Naravno da nismo zadovoljni tijekom radova, sporo to ide. Ali ja sam optimist i nadamo se da ćemo imati Petrinju kakvu smo imali, odnosno još ljepšu'', izjavila je Vujnović.

Ono što je srušeno u sekundi graditi će se desetljećima.