Prijava

Vaša prijava

Istražili smo: Kakva je uopće situacija u hrvatskim zatvorima što se tiče kapaciteta, ali i problema s koronom?

['zatvor', 'koronavirus']

Ivo Sanader iz zatvora u Remetincu prebačen je u Krapinske Toplice gdje će ostati na liječenju. U Remetincu je još uvijek ostao Tomo Horvatinčić, koji već više od mjesec dana čeka gdje će služiti zatvorsku kaznu. A još najmanje mjesec dana iza rešetaka ostaje i bivši ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Osam pravosudnih policajaca ga čuva, ali nije u zatvoru. Ivo Sanader slijedeća dva tjedna provest će na rehabilitaciji u Toplicama. Bez ćelije, bez rešetki. Za pravosudnu policiju - kao da je osoba iza rešetaka.  

"Sve je isto kao u zatvoru, postoji knjiga izvješće gdje pravosudni policajci koji tamo rade vode evidenciju, znaju tko smije doći u posjetu, pišu tko je bio, pregledaju paket ako neto ima, telefonski razgovor pate, kao da je osoba u remetincu. Samo što je soba drukčija? Da, i ambijent drukčiji, soba drukčija, da. Pod kontrolom je osoba koja se čuva 24 sata na dan", kaže predsjednik sindikata pravosudnih policajaca Armin Tatarević.

Remetinec će uskoro napustiti i Tomo Horvatinčić, ali ne ide na slobodu. Slijedeći tjedan komisija bi konačno mogla donijeti prijedlog gdje će služiti konačnu kaznu. Trenutačno je u remetinečkoj ćeliji s jednim cimerom. Po zdravstvenom stanju i godinama, pretpostavlja se da će dobiti kaznionicu u Valturi ili onu u Lipovici. Iako se spominje i Turopolje. Prije odlaska u Remetinec, zatvorski sustav je pohvalio. 

{"RELATED":4093102}

"Jako puno sam čuo dobrih stvari o zatvorskom sustavu i mislim da je jedan od najorganizranijih i najhumanijih zatvora u Europskoj uniji", rekao je sredinom srpnja Horvatinčić.

Situacija u zatvorima još nije pred pucanjem, ali...

Je li mišljenje promijenio, znat će se tek nakon što život iza rešetaka i napusti. A da život unutra nije nimalo lagan - najbolje svjedoče sindikati. Nedavno je jedna zatvorenica pobjegla iz požeškog zatvora i ostavila jednomjesečnu bebu. Sindikati problem vide u premalom broju pravosudnih policajaca.

"Pravosudni policajac je odgovoran za svoj dio posla, ali pravosudni policajac ne može reć ja neću doć na posao, ne može reć ja ću otić kući s posla. Znači, netko ga raspoređiva. Kad će taj netko odgovarati. Kad će izać i reć: da, ja sam donio odluku da, tu treba biti troje, a možda je trebalo biti petero. Najjače je dati priopćenje za javnost - bit će stegovno tretiran i to je to. I šta se dalje desilo, ništa", govori zamjenik predsjednika sindikata pravosudnih policajaca Jelenka Krešo.

Osim policajaca, kroničan problem je i nedostatak prostora.  

"Fali nam zatvor u Sisku, nakon 8 mjeseci još uvijek se ne zna šta će biti s tim zatvorom, iako smo do sada govorili, 50 mjesta u sisačkom zatvoru, to nije ništa. Je, puno nam to znači, zatvori su puni, trebalo bi se vratiti na ono da se izgradi jedna kaznionica 300 do 500 mjesta", kaže Tatarević.

Ono što trenutačno jedino hvale jest borba protiv korone. Svaki zatvorenik kad odlazi iza rešetaka, ide u posebnu sobu u samoizolaciju dok se ne testira na COVID. U dovoljnom broju, kažu, ima i zaštitne opreme. 

"U zatvorskom sustavu nalazi se 3798 osoba lišenih slobode, među kojima nema pozitivnih na koronavirus. Vezano za Vaš upit o broju cijepljenih, ističemo da je 2156 osoba lišenih slobode cijepljeno protiv COVID-a 19", poručuju iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Sindikati poručuju - situacija u zatvorima još nije pred pucanjem, ali s obzirom na mali broj pravosudnih policajaca - pitanje je do kad će se sigurnost uspjeti održati.