Prijava

Vaša prijava

Stanovnicima Banovine nude se urbane i ruralne tipske kuće otporne na jake potrese: Kako će izgledati i tko će ih graditi

['kuce', 'obnova', 'banovina']

Zagrebačka vlast raspisat će natječaj za smještaj obitelji stradalih u potresu u gradske stanove. Riječ je u ljudima koji još uvijek žive u kontejnerima i hostelima, a za njih je zasad osigurano oko 150 stanova i nadaju se da će to biti dovoljno za sve. Riječ je naravno o privremenom rješenju dok ne počne obnova njihovih kuća i zgrada, što znači da će u njima privremeno dočekati i unuke. 

Istodobno je raspisan poziv za gradnju tipskih kuća na Banovini koje trebaju postati trajni dom svih koji su u potresu ostali bez krova nad glavom a neće moći ili ne žele sami obnoviti svoje srušene domove. 

Kako nam je jučer u Direktu rekao Državni tajnik Gordan Hanžek traže se dva tipa kuća, ruralni i urbani a građani će birati koji tip kuće žele.

Interes je iskazalo više od desetak tvrtki iz Hrvatske i inozemstva što ne čudi jer riječ je o čak dvije tisuće kuća koje će trebati izgraditi. Naizgled bi to moglo trajati desetljećima ali građevinska tehnologija danas je otišla toliko daleko da se tipska kuća otporna na potres do 10 stupnjeva na licu mjesta može smontirati za dva dana. I to sa već ugrađenim parketima, pločicama, kupaonicama, zidnim oblogama, prozorima tako da vam nikakvi majstori više ne trebaju.

Riječ je o hrvatskom patentu iz Velike Gorice, ali posla će biti i za tvrtke s Banovine koje rade tradicionalne drvene kuće.

Obiteljska kuća od 100 kvadrata napravljena za jedan dan. Protupotresna, niskoenergetska i vijeka od 80 godina. Sve to Banovini može isporučiti ova velikogorička tvrtka uz pomoć najmodernije IT tehnologije. 

Na posao se izvođači i država moraju baciti što prije

"Naše kuće su brzo gotove, kada se riješi projekat i kada je dokumentacija gotova. Stroj može napraviti kuću u 24 sata. kako je to moguće? Moguće je, sada ste vidjeli demonstrirali smo kako je zid od 3 metra visine i širine napravljen za minutu i pol", kaže vođa razvojnog tima u Tehnoplastu Tomislav Prlić.

Na tome su radili deset godina. Moderne urbane kuće samo su dio asortimana tvornice u kojoj radi 60 ljudi. Gospodin Mirko je ovdje 30 godina i on je metaloglodač. 

{"RELATED":4102958}

"Mi možemo ljudima pomoći, imamo i strojeve i ljude", poručuje radnik Mirko Gaković.

U ovoj tvrtki vjeruju da, uz pomoć moderne tehnologije koju imaju i uz dobru logističku podršku, Petrinju mogu obnoviti za godinu dana.

Dosad su radili vile po Jadranu, marine za brodove, hotele. A sada žele raditi kuće od čelika za Petrinju. 

"Zašto čelik, čelik je dodatak svakom materiju i betonu i cigli i drvetu. isključivo radimo cijelu kuću od laganog čelika što odgovara svim standardima gradnje. Cijenom je kao klasična kuća s time da je naša kuća od daleko kvalitetnijih materijala", jasno će Prlić.

Osim ove tvrtke interes za gradnju na Banovini iskazalo je još 10-ak domaćih i stranih izvođača. Država će izabrati dva najbolja i cijenom najprihvatljivija tipa. Kakvi će oni točno biti još se ne zna. Poznato je samo da će kuća za dvočlanu obitelj imati 55 kvadrata, za tri ili četiri člana 70, a za pet ili više članova 85 kvadrata.

Banovinu bi voljela obnoviti i domaća tvrtka iz Gline koja ima 750 zaposlenih.

"Bavimo se proizvodnjom drveta i svih proizvoda od drva i možemo ponuditi određena tehnička rješenja i javiti ćemo se na natječaj, sada je raspisan javni poziv da se iskaže interes", govori direktor Drvnog centra Glina Elmor Baraković.

Ovdje bi gradili takozvane ruralne, odnosno drvene modularne kuće koje izgledom podsjećaju na tradicionalne turopoljske kuće. 

"Mi možemo tri kuće dnevno raditi u svojim pogonima. Pitanje je cijena, ono što se mi svi proizvođači bojimo je inflacije, nama svi troškovi rastu... Struja nam je otišla 30 posto gore", govori Baraković.

Na posao se izvođači i država moraju baciti što prije jer vremena za čekanje Banovina više nema. Osam mjeseci nakon potresa država je tek na javnom pozivu izvođačima.

I tu kasne, jer je do sada samo na glinskom području zahvaljujući volonterima i donacijama već izgrađeno 30-ak ovakvih kućica, drvenih i montažnih.

Kuća tročlane obitelji Oršulić gradila se 20-ak dana. Donatori su Švicarci. Još ih čeka priključak na struju i vodu pa useljenje.

"Nisam ni mogla zamisliti da će to sve biti unutra dvije sobe, kuhinja, kupatilo dnevni boravak, lijepo je", kaže Kata Oršulić iz Gline.

Lijepo će biti i ako radovi na zamjenskim obiteljskim kućama kako je planirano - krenu u studenom.