Prijava

Vaša prijava

Nema mira u Donjoj Lomnici: stanovnici najavljuju nove prosvjede protiv izgradnje asfaltne baze!


Više od godinu dana stanovnici Donje Lomnice bore se protiv izgradnje asfaltne baze Strabaga usred svog mjesta jer tvrde da će loše utjecati na njihovo zdravlje i okoliš. Unatoč obećanjima gradske uprave Velike Gorice uoči lanjskih lokalnih izbora da projekt neće proći, to se nije dogodilo, izgradnja je započela i sada je pri kraju.

No, novu nadu stanovnicima je dalo rješenje ministarstva graditeljstva kojim su neki mještani prihvaćeni kao stranka u postupku  pa bi trebalo doći do obnove postupka za izdavanje građevinske dozvole. I dok Strabag na sve odmahuje rukom, mještani najavljuju nove prosvjede.

“Čekam svoje drugo dijete i jako sam nervozna, jer ukoliko se ovaj projekt dopusti, morat ću pronaći neko drugo rješenje za svoju obitelj, mi smo ovdje htjeli odgajati svoju obitelj, naše dvije djevojčice da rastu u miru, u zdravijem okolišu nego u gradu, a sada to neće više biti moguće. Nisam spremna riskirati njihovo zdravlje da za deset godina imamo situaciju kao u Slavonskom Brodu da mi djeca imaju astmu, budu na ventolinima... A to je ono što nas ovdje čeka ukoliko ova baza proradi”, kazala je Antonija Radoš Šimac, Donja Lomnica.

A baza samo što nije proradila. Usprkos pobuni cijele Gornje Lomnice, čiji mještani više od godinu dana daju do znanja da ne žele bazu u svom susjedstvu. Tako je bilo u krajem rujna prošle godine kada smo ih prvi put snimali.

“Svi ovi ljudi koji ovdje dolaze nisu jednostavno zadovoljni, jer ih nitko nije pitaonego su samo krenuli u izgradnju. Mi smo razočarani i borit ćemo se do kraja, i bit ćemo toliko uporni dok ne budemo stisnuli ljude koji su nam to priuštili”, rekao je Predrag Preložić, Donja Lomnica, 21.9.2017.

“To je nama naša država dala da strane firme rade što žele, a u svojoj domovini to ne mogu raditi, jer Strabag koliko ja znam nije toliko jak u Austriji nego tu po Hrvatskoj uništava firme i gradi što hoće. A to se ne može bez pomoći države”, kazao je Ivan Klaforić, Donja  Lomnica, 21.9.2017.

Projekt asfaltne baze planiran je još 2004., Studija o utjecaju na okoliš je izrađena 2010.,  nakon toga je uslijedila i lokacijska, te građevinska dozvola. Građani tvrde da se sve odvijalo u tajnosti, kako bi se  prostor za njihove  prigovore smanjio na minimum.

“Od same javne rasprave pa do izdavanja građevinske dozvole napravljen je čitav niz prekršaja, stanoviti je prekršaj naravljen čak i kad je davan odgovor na žalbu, odnosno zahtjev za izdavanje građevinske dozvole na koji smo se žalili, nadajući se da ćemo stvoriti neki pravni okvir da ponovno prema okvirima Aarhuške konvencije ponovno preispitamo tu Studiju o utjecaju na okoliš koja je, ne sumnjiva, nego koja je, stručnjaci su rekli, katastrofalno loša”, kazao je Mario Janečić, Donja Lomnica, 21.9.2017.

Iako Aarhuška konvencija ljudima daje pravo na život u zdravom okolišu, to im nije pomoglo. Asfaltna baza samo što nije gotova. Od nadležnih institucija definirana kao projekt od interesa za Republiku Hrvatsku, čime su mještani isključeni iz procesa. Rečeno im je da ih se ne tiče jer oni nisu stranke u postupku.  Prošle godine posjetili smo prvog susjeda asfaltne baze Krešimira Smolkovića koji se s takvom definicijom nadležnih odbio pomiriti.

“Preko odvjetnika probali smo uložiti žalbu na izdavanje građevinske dozvole, obzirom da za izdavanje građevinske dozvole nije bilo nikakvih obavijesti, nije bio obaviješten nitko od susjeda niti zainteresirane stranke, međutim Grad nas je tu odbio s obrazloženjem da je to od interesa za RH. Naime, oni kažu, u Strabagu, nemaju otpadnih voda, ali da bi odvodili vode iz asfaltne baze misle prekopati cijelo selo, ovo je druga vodozaštitna zona, kako bi odvodili vodu tamo na kraj u potok”, rekao je Krešimir Somlković, Donja Lomnica, 21.9.2017.¸

“Strabag nije stranka u postupku, u prvom stupnju je to odbijeno i proslijeđeno na drugi stupanj, to je Ministarstvo, neka onda resorno ministarstvo procijeni što će onda s tom žalbom”, rekao je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, 21.9.2017.

Tada Ministarstvo graditeljstva nije odgovorilo na naš upit, no prije nekoliko dana dogodio se potpuni obrat. Donijeli su rješenje da  asfaltna baza nije projekt od nacionalnog interesa.

“Došlo je do nekih pomaka, Ministarstvo je izdalo Rješenje kojim ipak daje nam za pravo da smo stranka u postupku i ne priznaje tu pravo interesa RH u tom privatnom projektu”, kazao je Smolković.

Činjenica da je Starbagovom projektu ukinut status od interesa za RH te susjedi sada jesu strane u postupku mogla bi cijeli postupak vratiti na početak. No, to ne znači da će projekt  biti zaustavljen.

“Ono što nas sada ljuti što smo mi od pročelnice Cvahte iz Grada Velike Gorice da oni ne misle obnavljati zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, nego će samo dopustiti uvid u postojeći spis zainteresiranoj stranci kojoj su do sad negirali to da je stranka u postupku. Iako su se do sada izvlačili cijelo vrijeme na to da oni postupaju po rješenjima Ministarstva i ostalim institucijama iznad njih, pa nas sad zanima zašto ne žele postupiti po ovom rješenju Ministarstva koje napokon ide Lomničanima u korist”, kazao je Antonija Radoš Šimac.

“Ministarstvo zahtjeva nedvojbeno obnovu postupka, proizlazi iz toga da su svi susjedi sustava oborinske odvodnje su stranke u postpuku i samim tim mi smo očekivali da će oni članovi u postupku, i mi smo u skladu s tim očekivali da će oni javnim pozivom od strane pročelnice biti pozvani na uvid u spis kako bi svojim mišljenjem mogli sudjelovati u procesu i tražiti obnovu postupka. Međutim, to se neće dogoditi i grad pokušava upravno pravnim postupcima ne širiti priču i zaustaviti to samo na jednoj osobi. To nije problem jedne osobe to se tiče cijelog naselja i svi smo mi stranka u postupku”, rekao je Dubravko Katulić.

Međutim na javni uvid u gradski Odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja pozvan je samo Krešimir Smolković.

“Vjerujem da će grad pokušati na sve načine odbiti tu obnovu postupka i da će nas probati tu ušutkati na neki način, i da ćemo morati nastaviti svoju borbu, nekim pravnim sredstvima doći do te obnove postupka, da se taj postupak obnovi i da se objasne te neke nelogičnosti u samom postupku i dokumentaciji koja je tu predan. Svakako ću inzistirati na obnovi postupka”, kazao je Somlković.

U međuvremenu, njegovi susjedi su dogli ogradu i napreduju u svojim planovima.

“Najbliže nama je asfaltna baza. S druge strane bi trebala bit betonara, a s druge strane zgrada di će bit servis, neki tehnički uredi i kontrola kvalitete”, rekao je Somlković.

Da bi Krešimir mogao biti u pravu kada kaže da im gradska uprava sigurno neće izaći u susret govori i to što na naš upit nisu uopće odgovorili, a prošlog travnja prije lokalnih izbora zamjenik gradonačelnika obećavao im je pomoći u spriječiti izgradnju asfaltne baze kada je gradonačelnik već potpisao ugovore sa Strabagom. Potpisani su prije, kad je Strabag već dobio svu zakonsku dokumentaciju.  Gradonačelnik je znao da je posao zaključen, no građanima je davao lažna obećanja. Posljednjih godinu dana nema više ni toga.

“Kada smo imali sastanak prije godinu dana s gradonačelnikom, gorički mediji su to objavili, mi još nismo ni otišli iz zgrade već smo mogli vidjeti te linkove, ovaj puta trebalo im je tri dana i to uz dodatnu interpretaciju koja odgovara Gradu”, kazao je Katulić.

Do zaključenja našeg priloga iz gradke uprave Velike Gorice oglušili su se na naše upite. Iz Strabaga, je pak, stigao prilično samouvjeren odgovor.

“Po našoj ocjeni odluka Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja pravno neosnovana, jer je prvostupanjska odluka bila u skladu sa zakonom. S obzirom da je predmet vraćen na postupanje nadležnom tijelu prvog stupnja, nemamo namjeru dodatno komentirati navedenu pravnu stvar prije nego ista bude pravomoćno okončana”, odgovor Strabaga.

Da Strabag nije briga što misle mještani mjesta u kojem grade asfaltnu bazu vidljivo je iz dana u dan. Usprkos svim prosvjedima i negodovanjima baza samo što nije gotova.

“Sama ta činjenica dovoljno govori da netko ako s ehoće korristiti neki pravnim putevima i zatezati, jer za praktički 15 dana oni počinju kopati, i uvoditi tu infrastrukturu. Hoću reći da ako se htjelo izaći ljudima u susret onda su to trebali napraviti na početku, jer prošlo je puno, a oni su već napravili asfaltnu bazu”, kazao je Milorad Čađenović, odvjetnik.

Prvi zahtjev za obnovu postupka Krešimir Smolković je podnio prije godinu dana i donesena su dva drugostupanjska rješenja. Ovo je treći put da prvostupanjsko tijelo treba odlučiti hoće li se zaista pokrenuti obnova postupka. Ante Vekić koji situaciju prati već mjesecima kaže da se čini da to nije slučajno.

“U cijeloj dosadašnjoj dokumentaciji u kojoj stalno nešto u tim papirima nije bilo u redu, stalno se nešto ispravljalo, i slijedom događanja se radi o svojevrsnom odugovlačenju da bi Strabag asfaltna baza mogla završiti, da bi se troškovnik mogao napuhati, i da bi onda troškovi izmještanja bili sve veći i veći”, rekao je Ante Vekić, novinar.

Ti troškovi se trenutačno kreću oko 22 milijuna kuna i to bez cijene zemljišta. Kada bi Strabag morao preseliti vjerojatno bi od Grada Velike Gorice tražili naknadu štete. Jasno, gradske vlasti takvu situaciju zasigurno žele izbjeći.

“Apsolutno, nema predaje, mi nemamo opcije, mi tu živimo, tu žive naša djeca, nemamo izbora…”, kazao je Katulić.

Odvjetnik kaže, niz je aktivnosti na kojima će bazirati sljedeće korake.

“Da se predviđa gradnja asfaltne baze i betonare na 120 metara od obiteljskih kuća. Kao što ste se i sami mogli uvjeriti to je 30-ak metara od prvih obiteljskih kuća”, kazao je Čađenović.

“Mi smo u očekivanju da oni krenu kopati kroz selo te kanale za oborinske vode, i bili smo spremni izaći na cestu i zaustaviti ih tjelima, ako drugačije neće moći. Nadam se da do toga neće doći”, rekla je Antonija Radoš Šimac.

Prije lijeganja pod strojeve u subotu, 27.5., u Velikoj Gorici pripremaju prosvjedni koncert. Njime će po tko zna koji put u posljednjih godinu dana, još jednom poručiti - stop asfaltnoj bazi.

>>> Sve priče iz Potrage možete pratiti i na njihovoj službenoj Facebook stranici Potraga. 


Pioniri do bodova bez borbe