Prijava

Vaša prijava

Nema za sve: Istražujemo zašto Zagreb ostaje na jednom vrtiću koji radi i navečer


Ponovno su se napunili i dječji vrtići diljem Hrvatske, a u općini Rugvica kraj Zagreba vrata je otvorio i jedan novi. No, u Hrvatskoj u kojoj se stalno priča o demografiji još jednom svjedočimo kako ni sada za svu djecu nema mjesta u vrtićima.

S dvosmjenskim radom ovaj mjesec trebalo bi krenuti desetak hrvatskih vrtića.
A iako je obećano, među njima neće biti 13 zagrebačkih.

Prvi dan, novi vrtić i 115 mališana čiji su roditelji odahnuli. U Jalševcu Nartskom u općini Rugvica vrtić se čekao godinama. "Puno mi znači, i radi posla i svega i, kažem, najvažnije mi je da dijete ima djecu, da taj društveni život ispuni", kazala nam je majka Ivana Rajčević.

"Moja kći je išla u Lomnicu u Gorici i u Gajnice, ovo joj je treći vrtić i novi je, lijep je vrtić", ističe otac Vlado Gerenčir.

Uređenje vrtića stajalo je milijun i 300 tisuća kuna, a sufinancirali su ga Ministarstvo demografije i Ministarstvo regionalnog razvoja.

"Svi smo sretni, djeca su stvarno razigrana, imamo ih veliki broj, sve je kompletno opremljeno, četiri skupine tako da sad trenutno ni nemamo mjesta za više upisa", kazala nam je Jadranka Matica, ravnateljica dječjeg vrtića Vesela Pandica.

I nisu jedini. U gradske vrtiće u Splitu upisano je 1268-ero djece, a neupisano je njih 148. Na otoku Krku upisano je 650-ero djece, a za 34-ero mjesta nema.

Osijek je pak ove godine primio 2.980 mališana i slobodnih mjesta ima još 20. 
U Zagrebu je upisanih 5923-oje, a još 1241 mjesto ostalo je slobodno.

Odgajatelji iz Sindikata obrazovanja poručuju - gradovi i oćine nedovoljno prate demografska kretanja i stvarne potrebe.

"311 gradova i općina nema uopće smještajne kapacitete jasličke i nedostaje oko 146 vrtićkih. I onda u nekim sredinama zapravo imate volje i želje da upišete dijete, ali vaša općina i grad nema vrtića. I onda se pritisak radi na najbliže susjedne vrtiće, djeca se upisuju pa imamo situaciju da jedan odgojitelj radi s izuzetno puno djece", ističe Božica Žilić, Sindikat obrazovanja, medija i kulture.

S 300 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda od ovog mjeseca financira se rad u dvije smjene za desetak hrvatskih vrtića. Sutra u Splitu ugovore potpisuje njih još 20, a u projekt bi do kraja godine trebalo biti uključeno 70-ak vrtića. No iz sindikata upozoravaju.

"Kroničan je nedostatak odgajatelja, nedostaje ih oko 650 pa se pitam s kojim brojem odgajatelja se računa i otkud su se oni pojavili jer oni zapravo ne postoje", ističe Jadranka Matica, ravnateljica dječjeg vrtića Vesela Pandica.

U dvije smjene od ove jeseni trebalo je raditi i 13 zagrebačkih vrtića. Jer roditelji su u anketama toj ideji rekli DA. No iz Grada Zagreba danas su smjenskom radu ipak rekli NE jer su se, kako kažu, roditelji predomislili.

U fazi potpisivanja ugovora o korištenju usluga dječjeg vrtića većina roditelja je odustala od realizacije istih, te su odabrali uključivanje svoje djece u skupine produljenog rada.

Pa će tako dječji vrtić Bajka ostati jedini vrtić u Zagrebu u kojem djeca roditelja koji rade i poslijepodnevne smjene - mogu ostati sve do 21 sat.


Upisi u program predškole