Prijava

Vaša prijava

Je li Jandroković privilegiran u odnosu na ostale građane? Beroš: 'Mislim da je to primjer kako se treba ponašati'

['gordan-jandrokovic', 'pandemija', 'epidemija', 'prijevoz', 'koronavirus', 'vili-beros']

Svaka sumnja na koronavirus i izlazak na teren izgleda tako da prema posebnom protokolu najprije ide trijaža, kako objašnjava Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba: ''Treba vidjeti koji je stupanj hitnosti za takvog bolesnika. Nakon toga se određuje tim koji izlazi na teren po tog bolesnika, a prije toga se vrši adekvatna zaštita medicinskog osoblja, odnosno presvlačenje u zaštitnu odjeću, obuću i zaštitne maske''.

{"RELATED":3899456}

U sanitetskom vozilu, a ne u kolima hitne pomoći, u kliniku za infektivne bolesti stigao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Pozitivan je na koronavirus, a zbog kroničnog bronhitisa snimao je pluća.   

''Ovo je jedini i najsigurniji način prijevoza uz djelatnike i vozače koji su propisno obučeni'', objasnio je ministra zdravstva Vili Beroš, koji tvrdi da apsolutno nije riječ o privilegiji: ''Mislim da je to primjer kako se treba ponašati jer kad je netko pozitivan on je u mogućnosti inficirati ostale osobe''.

Iz Hrvatskog sabora poručuju da je postupljeno striktno prema uputama liječnika vezanima uz procedure za dolazak u bolnicu COVID bolesnika. Jedan je od gotovo 8.000, naime, od proglašenja epidemije bilo je 13.635 intervencija vezanih uz zbrinjavanje oboljelih od bolesti COVID-19. Od toga je 5.917 hitnih medicinskih intervencija i 7.718 prijevoza sanitetskim vozilom.

Prije pola godine majka iz Velike Gorice u samoizolaciji zvala je hitnu zbog kćeri s temperaturom. Najprije je naišla na zatvorena vrata. Ministar je tada poručio da će ispitati što se točno dogodilo. Ni mjesec dana poslije, u medije je dospio slučaj iz Rogotina kraj Ploča. Pacijent je preminuo, a iz bolnice su tvrdili da nije bila riječ o hitnom slučaju.

Slali smo upit svim Zavodima za hitnu medicinu u Hrvatskoj. Odgovorili su da nije bilo slučajeva odbijanja prijevoza ili intervencija, a Rašić kaže: ''Od početka koronakrize ni jedan bolesnik nije odbijen bilo da se radilo o pozitivnom ili COVID sumnjivom bolesniku''. 

Tako bi trebalo biti i dalje. Stoga svi koji zovu hitnu moraju računati na brojna pitanja prije intervencije.