Prijava

Vaša prijava

'Vozilom počinio prometni prekršaj Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti': Da, dobro ste pročitali! Evo što kažu u policiji

['hrvatska', 'vlada', 'sabor', 'izbori', 'politika']

Čitatelj RTL.hr-a (podaci poznati redakciji) ostao je nemalo iznenađen kada je nedavno na njegovu adresu stigla kazna koju su mu poslali iz policije.

On je, naime, bio u jednom kafiću u Velikoj Gorici kada je ušla policija i zapisala ih radi kršenja epidemioloških mjera.

"Bilo nas je 20-ak. Prijatelj i ja smo sjedili u staklenoj poluzatvorenoj terasi. Ušla je policija i utvrdili su da kršimo mjere jer nismo imali maske. Nije mi baš jasno kako smo to kršili, ali dobro. A onda sam primio kaznu. Ostao sam malo zbunjen sadržajem", ispričao je za RTL.hr.

Naime, u kazni između ostalog piše da je:

"... Policijski službenik ove Postaje izvješćem o počinjenom prekršaju broj: ... utvrdio da je vozilom registarske oznake dana... počinjen prometni prekršaj opisan iz članka 47. stavka 2. točka 9. ZAKON O ZAŠTITI PUČANSTVA OD ZARAZNIH BOLESTI kažnjiv po članku..."

Naš sugovornik je kaznu platio.

"Platio sam unutar tri dana jer kako i piše, ako se plati u roku tri dana onda može i pola iznosa pa sam tako i učinio. Mislim da ne bi imalo nikakvog smisla da sam pokušao ulagati nekakve žalbe", kaže naš sugovornik i dodaje kako je u međuvremenu doznao da nije jedini koji je primio ovakvu kaznu.

I u pravu je. Naime, slučaj je za RTL.hr komentirao odvjetnik Antonio Volarević.

"U ovom slučaju se radi o očitoj omašci u pisanju Obavijesti o počinjenom prekršaju. Iako se takvi propusti ne bi smjeli događati, ipak se ne radi o nekoj uskrati prava građanina kojem je obavijest upućena. Iako nisu ugodne, ovakve greške u pisanju idu u kategoriju onih koje izdavatelj obavijesti ili budućeg prekršajnog naloga može samostalno naknadno i ispraviti. Dogodi se ponekad i da sudske presude sadrže neke pogreške u imenima, brojevima, ali i druge vrste pogrešaka u pisanju, pa Prekršajni zakon predviđa da sud (u ovom slučaju policija) može i po službenoj dužnosti donijeti rješenje o ispravku očito pogrešnog navoda. Količina pogrešaka u predmetnoj obavijesti nije mala, ali se može ispraviti.  U svakom slučaju građaninu stoji na raspolaganju mogućnost izjavljivanja prigovora nakon što zaprimi prekršajni nalog, ako smatra da prekršaj koji mu se sadržajno stavlja na teret nije počinio. Za sada, građanin može tražiti ispravak pogrešnih navoda u predmetnoj Obavijesti, a pogreške može otkloniti i sam izdavatelj, pojašnjava Volarević.

Na naš upit, odgovorili su i iz Policijske uprave zagrebačke, a odgovor prenosimo u cijelosti:

"Ovim Vas putem obavještavamo da su u konkretnom slučaju prilikom unosa izvješća o počinjenom prekršaju omaškom „povučeni“ krivi podaci. Nakon utvrđene nenamjerne omaške izdat će se nova „Obavijest o počinjenom prekršaju“ koja će osobi, na koju se odnosi,  biti dostavljena uz isprike zbog nenamjerne omaške prilikom upisivanja podataka.

Naime, policijski su službenici u konkretnom slučaju utvrdili počinjenje prekršaja opisanog u članku 47 stavak 2 točka 9 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. 

Konkretno, utvrdili smo da se više osoba ne pridržava epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu u čijem su zatvorenom prostoru boravili i konzumirali alkoholna pića bez zaštitnih maski, a osobi koja Vam se obratila i koja Vam je dostavila svoju skeniranu „Obavijest o počinjenom prekršaju“, prilikom pisanja odnosno njezine pripreme se dogodila spomenuta nenamjerna omaška.

S obzirom da nam je zakonit, kvalitetan i profesionalan rad na prvom mjestu, cijenimo ovakav oblik konstruktivnog ukazivanja na nenamjerne omaške, a koji ćemo, kao izdvojeni slučaj, ujedno iskoristiti i u svrhu edukacije svih službenika koji rade na poslovima prekršajnog postupka. 

Iz ovog primjera neupitna je obveza poštivanja zakonskih propisa kojima se štite prava drugih, dok u odnosu na građana i u skladu sa zakonom izdanog službenog  pismena, nenamjerna omaška nije uzrokovala štetu."


Tena Petračić - nada godine