Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Komentari

Novo ruho portala

Novo ruho portala

VG Online portal u ovom obliku je sa sakupljanjem vijesti s velikogoričkih web stranica započeo prije nešto više od 8 godina. Od tada je u našu bazu sjelo nešto više 930 tisuća unosa. Podaci o člancima se preuzimaju iz javno dostupnih RSS feedova. Ako neka stranica nije uključena u izvore, to nije zbog toga jer je ignoriramo već jer nema javno dostupan RSS feed.

Pročitajte - Što je to RSS i zašto bi ga svaka web stranica trebala imati?

Primjer web stranica koje nemaju RSS feed su Pučko otvoreno učilište Velika Gorica (koji su imali feed do redizajna, a nakon toga se pogubio) te HNK Gorica (koja valjda nikada nije imala RSS feed). I jednu i drugu web stranicu pokreće poseban vlasnički CMS od tvrtki koje RSS nisu smatrale kao nešto što je neophodno nekoj web stranici.

SAVJET - većina takvih CMS-ova, koje su domaće tvrtke radile po mjeri, su tehnološka slijepa ulica kojoj nedostaju najosnovnije mogućnosti koje svaki CMS otvorenog koda ima već u osnovnoj instalaciji. Bilo kakva nova mogućnost vjerojatno će iziskivati dodatni rad programera i to budete morali platiti. A ako niste zadovoljni tvrtkom koja vam održava web stranice najvjerojatnije je nećete moći promijeniti jer oni su vlasnici koda koji ju pokreće. Svaka promjena bi u tom slučaju najvjerojatnije značila dodatni trošak implementacije novog rješenja. Odabirom pouzdanog rješenja otvorenog koda štedite novac i osigurali ste se da se ne morate oženiti za dobavljača.

Najveći grijeh redizajna web stranice

Najveći problem koji se događa kod redizajna neke web stranice je migracija postojećeg sadržaja. Taj problem se najčešće ne rješava kod vlasničkih CMS-ova jer ga smatraju manje važnim, a najvjerojatnije bi bio riješen da je bio u pitanju neki CMS otvorenog koda. Nećemo sad prozivati cijeli niz velikogoričkih web stranica (uključujući i web portale s vijestima) koje su nakon redizajna izgubile stari sadržaj. Za neke od njih dio sadržaja (onaj koji je bio dostupan putem RSS feeda) je dostupan na našem portalu, ali za većinu njih taj sadržaj je zauvijek izgubljen.

SAVJET - ako imate uhodanu web stranicu s korisnim sadržajem inzistirajte na migraciji postojećeg sadržaja koji bi trebao ostati dostupan i nakon redizajna.

Koje novosti vas očekuju na VG Online portalu?

Osim novog dizajna, koji je čišći i čitljiviji, najveća novost su slike na prikazima kategorija i vijesti. Ono što većina korisnika neće ni primijetiti je da smo prešli na HTTPS protokol.

Novost je počinjemo s objavljivanjem vlastitih članaka i komentara. To neće biti vijesti na dnevnoj bazi već analize, prijedlozi, mišljenja.

Druga novost je da se budemo više bavili podacima i njihovim prikazom. Znamo da velika većina novinara, koji pišu na lokalnim portalima, prate naš portal i da im služi u njihovom radu. Budemo im pokušali pomoći da se uhvate u koštac s podatkovnim novinarstvom (Data journalism). U sklopu ove aktivnosti planirana je analiza i označavanje postojećih tekstova te izrada pametne tražilice.

 


Povjesni spomenici plem. općine Turopolja IV

Kak sê pišê kajkavski?