Prijava

Vaša prijava

OGLEDE! Gorica dobiva prvi festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi

[]

Početkom listopada naš grad prvi put otvara vrata festivala izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi, Oglede. Prvi je to velikogorički festival koji želi senzibilizirati publiku za suvremenu umjetnost, otvoriti prostor za rad umjetnicima, pozvati na dijalog umjetnika i građana, te osuvremenjavanjem prostora revalorizirati, ponovo otvoriti i preispitati grad i njegove zone.

Zato se i sam naziv festivala poigrava s pučkim terminom ‘ići u oglede’, ići vidjeti je li djevojka spremna za udaju, bogata, vrijedna.

– Nazivom festivala doslovno i figurativno zovemo publiku da ‘ogledaju’  Veliku Goricu, da vide čuju i dožive njenu povijest, kulturnu baštinu, zone i kvartove. Zovemo publiku na ‘Oglede’, na promatranje, na procjenu, na revalorizaciju – rekla je Ana Katulić, umjetnička voditeljica festivala na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Galženica.

Festival Oglede, koji će se od 5. do 7. listopada  održati na nekoliko atraktivnih punktova na Trgu kralja Tomislava u Velikoj Gorici danas je predstavljen u Galeriji Galženica.

Ispred organizacijskog tima govorili su Ana Katulić, umjetnička voditeljica Festivala, Jurica Škofač, kustos Galerije Galženica i Matej Vuković, akademski kipar.

Dio umjetnika na Festival stiže po pozivu organizatora, dok će dio biti odabran putem Javnog poziva koji je otvoren do 22.lipnja. Naglasak je na domaćim, velikogoričkom autorima, no mogu se prijaviti izvođači i umjetnici iz svih dijelova zemlje, a Javni poziv možete preuzeti OVDJE.

-U obzir se uzimaju kraće forme, već gotovi radovi, ali i koncepti i ideje koje se mogu prvi puta izvesti na festivalu. Naglasak je na suvremenim praksama, performans, neverbalni, fizički teatar, ples, kazališni klaun,  vizualna umjetnost, multimedija, na participativnim i interaktivnim programima koji će uključiti publiku u izvedbeni proces. Prijavljeni radovi trebaju biti prilagođeni izvedbi na otvorenom i s minimalnim tehničkim zahtjevima. Organizator pokriva putni trošak i smještaj, a najbolji umjetnički rad bit će nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 300 EUR – rekla je umjetnička voditeljica festivala.

Tema prvog izdanje festivala, a koju umjetnici trebaju imati na umu prilikom prijave je tema zamjene.

– Tema je inspirirana prostorom u kojem se odvija prvo izdanje: to je stara gradska jezgra, nekad poznata kao Konjski trg, pa Trg Slobode, danas Trg kralja Tomislava. Svi ovi stari simboli i nazivi du u prilog tome da je Gorica nekad, pa i danas, gospodarsko središte, grad koji njeguje obrtništvo, gospodarstvo,  koje privlači investitore.  Trgovina i razmjena dobara nekad i danas dobila je potpuno novo značenje, a vizura grada u tom djelu je izmijenjena. Prvom temom festivala tražimo nove simbole kroz stare prostore. Tema, iako inspirirana gradom,  izlazi izvan prostornih okvira, dajući izvođaču potpunu slobodu interpretacije i imaginacije – istaknula je.

Nositelj programa je Plartforma za izvedbene umjetnosti i Galerija Galženica, uz partnere UO Štoos teatar, Studio 9, udrugu Trećeprostor i zakladu Zamah. Festival financijski podupiru Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija, a održat će se u sklopu programa Dana Europske baštine.

Naslovna i fotografije u članku: Konferencija za medije Festival Oglede, Galerija Galženica/G.Kiš, cityportal.hr

Ova objava OGLEDE! Gorica dobiva prvi festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


U SVIJETU LIKOVNIH UMJETNIKA