Prijava

Vaša prijava

FOTO Nenad Rožić: ‘Želja nam je potaknuti mlade ljude da sviraju tradicijske instrumente’

[]

Svečanim koncertom u Domu kulture u Buševcu jučer je završio 21. Međunarodni festival tradicijskih glazbala.

I ove godine na festivalu su nastupili vrsni svirači na raznim tradicijskim instrumentima poput marimbe, alpohorna, švicarske harmonike, okarina, gajdi, rababa, tara, tarabuka, a posjetitelji su uživo imali prilike čuti i švicarsko jodlanje.

– Festival ima svoju publiku, možda ne toliko koliko bi mi željeli, ali cilj nam je da ljude zainteresiramo za sviranje na tradicijskim glazbalima. Tako potičemo mlade ljude da sviraju prvenstveno naše tradicionalne instrumente, ali i da proučavaju strane instrumente. Vidimo da u zadnje vrijeme ima u Hrvatskoj udruga i pojedinaca na raznim interesantnim inozemnim instrumentima – rekao nam je Nenad Rožić predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec inače organizatora ove tradicionalne manifestacije.

30.09.2023. – Međunarodni festival tradicijskih glazbala u Buševcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

No, nije samo glazba ta koja spaja već je tu i hrana. Kako bi ljudima što više približili kulturu i tradiciju neposredno prije svečanog koncerta pripremala su se i spremala jela koja su kuhali predstavnici Kostarike, Švicarske, Afrike, a bilo je tu i albanskih specijaliteta. Time je zaokružena jedna cijela priča o ‘doživljaju’ pojedine države.

Ako ste propustili glazbeno putovanje u Buševcu, glazbenici iz Kostarike, Švicarske i Sjeverne Makedonije nastupit će večeras i na Smotri tamburaških sastava i orkestara Zagrebačke županije u Dugom Selu.

Galerija fotografija: 

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Ova objava FOTO Nenad Rožić: ‘Želja nam je potaknuti mlade ljude da sviraju tradicijske instrumente’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.