Prijava

Vaša prijava

Projekt REGREEN: Zeleni krov na vrtiću Žirek, revitalizacija potoka Želin i razvoj zelene infrastrukture Grada

[]

Grad Velika Gorica i Zelena energetska zadruga (ZEZ) predstavili su ovog petka rezultate višegodišnjeg EU projekta Regreen na konferenciji ‘Financiranje zelenih projekata i predstavljanje tvrtki koje razvijaju zelenu infrastrukturu u gradovima‘. U goričkom Centru za posjetitelje  okupili su se predstavnici gradova, civilnog društva i tvrtki, gdje su organizatori predstavili razvoj zelenih projekata u gradovima i razvoj zelene infrastrukture kroz suradnju s lokalnom zajednicom, a sva su rješenja temeljena na prirodi, tzv. nature based solutions (NBS).

-Svjesni smo zahtjeva koje pred nas stavljaju klimatske promjene tako da već dugo provodimo mjere ublažavanja klimatskih promjena, a vjetar u leđa dao nam je ovaj EU projekt Regreen u kojem sudjelujemo s hrvatskim partnerom Zelenom energetskom zadrugom i 22 partnera iz Europe i Kine. To su mahom znanstvene institucije koje su na našem području radila razna istraživanja i s djecom i odraslima tako da smo dosta toga dobili kroz projekte i njihova istraživanja. Ono što je sam Grad dobio je Idejno rješenje koje smo trebali napraviti kroz provedbu aktivnosti, a to su rješenja za revitalizaciju potoka Želin, drugo je bilo rješenje za izradu zelenog krova na dječjem vrtiću Žirek u Svačićevoj s fotonaponskom elektranom, ujedno smo izradili i Idejna rješenja permakulturnih uređenja četiri školskih dvorišta, te ono čime se možemo najviše pohvaliti je izrada Strategije razvoja zelene infrastrukture Grada koja je u ovom trenutku u fazi savjetovanja s javnošću, a značaj tog dokumenta je da želimo da se ti zeleni projekti i idejna rješenja uvrste u naše prostorne planove što je konačni cilj. Iz projekta smo dobili i toplinsku mapu Velike Gorice, što nas je dodatno potaknulo da izmijenimo prostorno-plansku dokumentaciju i Urbanistički plan naselja Velike Gorice, što je rezultiralo uvrštenjem 35 posto zelenila na novoizgrađene površine grada, čime se može pohvaliti malo koji grad u Europskoj uniji – istaknula je Gordana Mikulčić-Krnjaja, viša savjetnica Upravnog odjela za prostorno planiranje, urbanizam i zaštitu okoliša.

Pojedine tvrtke predstavile su tako svoja iskustva u razvoju od startup faze do stabilnog poslovanja, razmjenili su iskustva i prakse, a na konferenciji su informacije prikupljali i neki budući zeleno orijentirani studenti.

-Danas smo se okupili kako bi predstavili projektne rezultate od pokretanja projekta 2019.godine, a razgovarali smo o tome kako financirati te zelene projekte, parkove, šume, obnovu potoka, biciklističke staze i povezati to sa startupom Green Fusion (Zelena burza) koja nudi financijska rješenja za takve projekte. Zelena burza okuplja tvrtke koje imaju svoje okolišne i društvene ciljeve. Ovdje su prisutni i studenti koji će slušati iskustva tvrtki koja uređuju parkove i permakulturne vrtove, doznat će kako stupiti na burzu rada,koji su problemi i slično, a sve ćemo zaokružiti s najnovijim projektima iz susjednog Zagreba kako bi Velika Gorica postala jedna točka okupljanja za znanje i iskustva o ovoj temi- rekao je Josip Beber iz Zelene energetske zadruge, voditelj projekta Regreen.

 

Ova objava Projekt REGREEN: Zeleni krov na vrtiću Žirek, revitalizacija potoka Želin i razvoj zelene infrastrukture Grada se prvi puta pojavila na cityportal.hr.