Prijava

Vaša prijava

Samoborka Ariana Noršić dizajnirala je ovogodišnju božićnu marku

[]

Samoborka Ariana Noršić dizajnirala je ovogodišnju božićnu marku Hrvatske pošte, a koja je danas puštena u optjecaj. Motiv na marki je detalj bora s hrvatskim tradicijskim ukrasima – licitarima.

– U božićnu baštinu Hrvatske, posebno sjeverne i srednje Hrvatske, ulazi licitarski nakit za božićna drvca. Nekada su oni bili slikoviti sajmišni proizvodi, a 2010. godine upisani su na listu UNESCO-ove nematerijalne svjetske baštine. Njihovih proizvođača, sve je manje. Jedno od središta još postojeće proizvodnje svakako je Samobor, gdje se u predblagdanske i blagdanske dane na trgu, na sajmu, mogu vidjeti najljepši primjerci tih čudesnih malih umjetnina – stoji u tekstu pratećeg letka uz marku koji je napisala akademkinja Željka Čorak.

Božićna marka, samoborske dizajnerice, tiskana je u nakladi od 400 tisuća primjeraka te kao samoljepljiva marka otisnuta u 100 tisuća primjeraka u karnetima od 10 maraka. Marka je označena slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 grama u unutarnjem prometu te poštarine za dopisnicu, odnosno razglednicu u unutarnjem prometu.

Inače, marke u povodu Božića pošta izdaje još od 1991. godine te su dosad objavljena ukupno 33 prigodna izdanja.

Ova objava Samoborka Ariana Noršić dizajnirala je ovogodišnju božićnu marku se prvi puta pojavila na cityportal.hr.