Prijava

Vaša prijava

Stari instrumenti i premalo opreme, evo s čime rade hrvatski seizmolozi

['vlada', 'tehnologija', 'ministri', 'strucnjaci', 'pohvala', 'seizmoloska-sluzba']

Da je bilo nekih stvarno glupih i nepotrebno žestokih napada na račun službi koje su na terenu od prvog dana bilo je, ali da je bilo i jako utemeljenih kritika, prvenstveno na organizaciju i koordinaciju tih službi za koju je zadužena Civilna zaštita, bilo je.

Da su bile utemeljene neizravno je priznao i sam premijer koji je jučer defakto razvlastio šefa Civilne zaštite Damira Truta i za prvog čovjeka Civilne zaštite za potresom razoreno područje imenovao ministra Tomislava Medveda.

Ali za svaki slučaj, moram sad malo preurediti iduću najavu da ne bi ispalo da i ja demontiram državu...režija samo malo, umjesto ovoga, ovdje ide: Vlada je super, pohvala ministru...

Stručnjaci Seizmološke službe koji mjere snagu potresa i snimaju stanje u našem podzemlju nekidan su nam se pohvalili da raspolažu mjernim instrumentima još iz 1908. godine. Kažu da su neizmjerno zahvalni Vladi i ministarstvu što im je ostavila instrumente s kojima je radio još njihov utemeljitelj Andrija Mohorovičić.

{"RELATED":3952956}

Istina, imaju i instrumente koji nisu baš toliko dobri kao ti stari jer su stari samo dvadeset godina, ali i oni odlično služe, bolje nego novi. Nakon zagrebačkog potresa u ožujku uplašili su se da će im resorno ministarstvo odobriti sredstva s kojima bi se mogli bolje opremiti i preciznije mjeriti podrhtavanje tla, ali na sreću to se nije dogodilo, jer bi time samo nepotrebno uznemiravali stanovništvo kojemu je također drago da živi na trusnom području.

Ne koriste ih nego drže kao izložbeni primjerak u vitrinama. Ovo su ti famozni uređaji za potres iz 1908.

"To je jedan od tri uređaja koje je Mohorvičić donieo u Zagreb 1908. Ovo je najmanji, imamo i ovaj drugi veći. Oni su naša kulturna baština i jako se ponosimo na njih", rekao je Tomislav Fiket, zamjenik rukovoditeljice Seizmološke službe, PMF.

Ove instrumente koriste, nisu stari 120 godina, nego 20. Dva su temeljna aparata za mjerenje seizmograf i akcelerograf. Jedni mjere slabije, drugi jače vibracije tla.

{"RELATED":3958140}

Hrvatska trenutno ima 17 komada seizmografa, akcelerografa osam. U nabavi uskoro stiže po 20 i jednih i drugih. Seizmolozi s PMF-a kažu da je potrebno najmanje 100 i jednih i drugih.

"Znači najmanje sto. Realno gledajući trebali bi biti postavljeni na svim objektima od nacionalne važnosti, na muzejima ili višim zgradama u hrvatskoj kao što je to praksa u svijetu", poručio je Fiket.

Dok na geofizičkom odsjeku čekaju praksu kao u svijetu, geolozi na Baniji proučavaju pojave koje su se dosad mogle vidjeti samo negdje drugdje u svijetu.

"Dosad kod nas nije bio zabilježen jer nismo imali ovakve potrese na ovakvim terenima ali poznati su slučajevi u Japanu, Kaliforniji, Novi Zeland i tako", izjavio je Josip Terzić s Hrvatskog geološkog instituta.

Ova je snimka nastala minutu nakon potresa na terenu sisačke udruge Kas. Gejziri mulja i pijeska pojavili su se na više lokacija. Riječ je o fenomenu koji se zove likvefakcija.

{"RELATED":3956244}

"Dolazi do gubitka potpore između zrna i to postaje živi pijesak", rekao je Terzić.

Prema prvom izvješću Hrvatskog geološkog instituta veliki potres prije tjedan dana dogodio se pomicanjem dvaju velikih rasjeda - lijevog Petrinjskog i desnog Pokupskog. To je dovelo do ogromnog oslobađanja energije i do sada, kod nas, neuobičajenih pojava. Posebna priča su rupe koje su se otvorile na tridesetak mjesta, i dalje se šire. Ova se otvorila ispod kuće u kojoj na sreću nitko ne živi. U tjedan dana povećala nekoliko puta.

"Stvaraju se šupljine ispod te podloge koje je potres u ovom slučaju jednostavno urušio", poručio je Terzić.

Jasno je da je aktivacija dva velika rasjeda dovela do otvorenih pukotina, pješčanih vulkana i brojnih deformacija terena. Sad kreću istraživanja tla, a kad stignu novi uređaji seizmologa, napokon će se barem malo bolje moći analizirati i potresi.